O vasi

Beznovci > O vasi

Predstavitev naše vasi

Beznovci (madžarsko Búzahely, nemško Pernstein) so naselje v Občini Puconci.

Vas sestavlja okrog 43 gospodinjstev, kjer živi 179 prebivalcev. Krajani Beznovec se večinoma ukvarjajo s kmetijstvom, nekaj jih je zaposlenih v bližnji Murski Soboti ali pa v tujini. V vasi delujejo tri društva: gasilsko društvo, turistično društvo in klub malega nogometa. Trenutni predsednik vasi je Davorin BERNJAK.

Delitev vasi: Stari Beznovci, Novi Beznovci, Gres

Gasilsko društvo

Trenutno Beznovsko gasilsko društvo sestavlja 89 članov, ki redno delujejo v društvo, se udeležujejo usposabljanj in tekmovanj ter so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Nazadnje je društvo praznovalo kar 80. letnico gasilskega društva. Trenutni predsednik gasilskega društva je Marjan Car.

Zgodovina gasilskega društva

Gasilstvo je bilo sicer v Beznovcih prisotno že v zadnjem desetletju 19. stoletja, leta 1906 je zabeležena nabava sesalne tlačne brizgalne, leta 1931 pa je bilo uradno ustanovljeno gasilsko društvo, ki je leta 1940 zgradilo prvi gasilski dom v Beznovcih. Društvo je močno vpeto v vaško okolje in za gasilstvo navdušje vse več mladih. To dokazujejo tudi nastopi naših gasilcev na različnih tekmovanjih, kjer dosegajo odlične rezultate. Med drugim so gasilci Člani A leta 2016 deosegli 10. mesto na državnem gasilskem tekmovanju v Kopru in si s tem priborili nastop na kvalifikacijah za gasilsko olimpijado. Sicer pa so člani PGD Beznovci v svoji zgodovini organizirali kar pet Borovih gostüvanj, s katerimi so zbirali sredstva za potrebe celotne vasi in gasilsko opremo.